dah pindah….

salam…
izzwan sudah beralih ke blogspot…

izzwanariff.blogspot.com…..

sekian…

IU dinner

iu-dinner-1iu-dinner-3iu-dinner-2iu-dinner-11iu-dinner-10iu-dinner-9iu-dinner-12iu-dinner
kpd hakimi a.k.a orik,tahniah di atas kejayaan anda sebagai director IU dinner 2009 walaupun dip@k$@…hahahahahaha…..

solat tiang agama

Panduan Mengkhusyukkan Sembahyang

1.
Memakai pakaian yang bersih dan suci lagi kemas serta bau-bauan yang diharuskan dan sentiasa sembahyang di awal waktu kecuali jika ada sesuatu majlis atau keuzuran
2.
Tidak memandang ke kiri atau ke kanan sebaliknya terus memandang ke tempat sujud
3.
Menyemaikan di dalam hati perasaan takut dan rendah diri terhadap Allah yang Maha Melihat setiap gerak-geri kita
4.
Menumpukkan pandangan ke tempat sujud dan tidak banyak menggerakkan anggota badan dalam sembahyang
5.
Membanyakkan sedekah terutamanya kepada golongan fakir miskin
6.
Memastikan tidak ada gangguan di dalam kawasan atau persekitaran sembahyang
7.
Cuba memahami segala isi bacaan dalam sembahyang termasuk ayat Al Quran, zikir dan tasbih
8.
Mengambil wuduk dengan sempurna supaya air merata pada semua bahagian anggota yang wajib dan membaca doa apabila air melalui di tiap-tiap anggota tersebut
9.
Membaca surah An-Nas, selawat ke atas Rasulullah SAW, istighfar dan apa-apa bacaan untuk menjauhkan gangguan syaitan sebelum takbir
10.
Tidak menahan diri dari membuang air kecil atau air besar sebelum sembahyang sebaliknya hendaklah ditunaikan hajat itu
11.
Menjaga makan dan minum dan memastikan sumbernya dari yang bersih lagi halal serta menjauhi makanan yang haram dan syubahat
12.
Memastikan di bahagian hadapan tempat sujud tidak ada gambar yang boleh menarik pandangan yang menyebabkan fikiran dan hati terganggu
13.
Banyak mengingati mati dan menganggap sembahyang yang dilakukan itu adalah sembahyang yang terakhir dalam hidupnya
14.
Menyedari hakikat yang ianya sedang berhadapan dengan Allah yang Maha Agung dan Maha Mengetahui akan segala rahsia hambanya
15.
Memusatkan seluruh ingatan dan tumpuan pada sembahyang serta melambatkan bacaan tasbih

Al-fatihah

salam…
tekejut jgk pg td sbb bgun2 tdo je tibe2 dpt msg yg ayah dewi meninggal dunia…mmg sgt tkjut/simpati…dewi ni sbnrnye dak kls aku dlu time form 5 (Cekalistik)….takziah kpd dewi dan keluarga…smoga tbh dan redha atas ketentuanNYA…marilah kita sama2 sedekahkan Al-Fatihah kpd arwah ayah dewi…smoga rohnya dicucuri rahmat….

Al-fatihah….

Nak jugak ade review…

ps tgk blog si dak MIRA (setiausaha MPBP),jalez lak aku tgk dia buat review masa dia cuti ari tu….aku pon nk buat review sikit ni….

SABTU
duk umah

AHAD
duk umah +study=tido

ISNIN
anta adik pg kursus bahasa inggeris (FELC)

SELASA
pelok gitar+makan+tido=gemok….

RABU & KHAMIS
duk umah je…

JUMAAT
gi smyg jumaat la….

SABTU
tgk af,duk dalam gelap erth hour

AHAD
balik MMU balik…..

seronokkan cuti mcm tu….
hahahahahaha……

ni ade sikit gambar time earth hour ari tu…
view dari umah aku ni….
hak cipta terpelihara…

Sebelum....

Sebelum....


selepas......(KL jd sejuk time ni) hahahah..

selepas......(KL jd sejuk time ni) hahahah..

cuti pun..(MU power)…

salam….lps da siapkn 2 assgmnt,satu event besar and da nk dekat sebulan x balik,akhirnye dpt gak jejak kaki kat umah ni…mmg rase mcm da lama x balik umah…KL pun da jd lain bila da lama x balik..hehehe….dulu x byk bagunan,skrg da btmbah…hahahahaha….sbnrnye sy bru balik dr ipoh (balik ari tu) ade kenduri…sggup balik ari sbb nk tgk MU lwn fulham kat umah..lg pun ari tu da tlps match MU vs liverfool…tp nsb baik x tgk sbb MU bg peluang kt liverFOOL utk mng…so nk sgt tgk ronaldo beraksi….ape yg mlgnye,MU bg lg peluang kt fulham tuk mng..hmmm…nnt ape lak org kata kn…asyik mu je mng boring lak kn….so diorg bg la peluang kat team lain tuk mng…so,kpda fan liverFOOL,piala EPL hanya layak utk MU sahaja!!! kalah sekali x bererti kalah selamanya..tp klu liverfool klh,mknenye klh terus la…hahahahahahahahahahahaha…..

Abis pun..

alhamdulillah…akhirnya MPBP telah pun melabuhkan tirainye setelah sekian lame kiteorg bertungkus utk menjadikan event ni gempak dan meletop…walaupun ade sedikit kekurangan tp gua tetap puas ati..then,pada postmoterm mpbp pulak..ramai yang menyuarakan pendapat seperti fadhil,nazir,izzwan dan izzwan….hahahaha….gua mmg da prepare awl2 da soalan tuk mlm postmoterm..tp pd mlm postmoterm tu lg mencurah2 idea gua…hahaha….sy disini ingin meminta ampun dan maaf sekiranya sy tersindir,terperli,termengamuk,terbuat lawak,dan sebagainye…yelah,SY BUKAN NK MARAH (bak kata kak wani)..dan ribuan terima kasih kepada semua HICOM,HOD,kominiti (yg buat keje je) dan sape2 yg telibat dgn MPBP secara lgsung atau x lgsung…dan sy rase SERONOK sgt jd HOD teknikal,security dan logistik…sy berharap sgt agar sy x dipilih lg utk mnjadi HOD teknikal utk event2 yg lain….hahaha…tunjuk aja je blh la….sekian…

ni ade sikit gambar2 MPBP…tq to hadri…camera man bertauliah…

mpbp-42mpbp-33mpbp-34mpbp-32mpbp-31mpbp-22

HICOM dan HOD MPBP

HICOM dan HOD MPBP

pg yg gelap kini sudah terang……

salam…aku ari ni pg2 buta da bgun…sbb kene anta mmbr aku sorg ni gi melaka sentral (walaupun dia tipu aku jap td)…bila da smpi hostel tibe2 terdetik nk anta hasil2 nukilan aku kat blog aku nih…hahaaha…x tau nk buat ape..nk buat keje,byk sgt kejenye smpi x tau mane satu nk mula..nk cuci bju pon mls…last2,gitar gak yg aku main…selasa da la ade mid term..tp ape2 pon x bce sbb sibuk buat keje2 event je…bila nk study je jd mls….so, hrp2 aku dpt la score tuk mid term pertama aku tuk sem 3 nih….harap2 korg semua doakan la aku dpt DEAN LIST lg tuk sem 3 nih…amin..hehehee..

Minggu Penghayatan Bumi Palestin (MPBP)

salam…
sori da lame x anta post….
agak bz skrg ni ngan event usrah (MPBP)…
sape2 yg nk join event ni blh beli tiket kat sy…(terutama dak MMU melaka n org2 Melaka)
harga x mhl 3 ringgit je…
duit anda itu akan disalurkan terus kpd tabung derma utk palestin…
event tu start 10 mac smpi 14 mac …
10 smpi 13 mac ade pameran kat CLC concourse MMU melaka…
event kemuncak 14 mac kat main hall MMU…
vip yg dtg dato’ mukhriz tun mahathir (ank mahathir)…
so,diharap rakan2 dapat memberi sokongan utk event ni…

ade sedikit preview utk event ni…
jom layan…

tepung + telur = kek micky mouse…

kecepek….itu lah bunyi tepekan kek ke muka mangsa2 ku…antara mgsa2ku ialah hadri a.k.a had,rahmat,dan hakimi a.k.a orik…semalam merupakan ulang tahun had yg ke 19 klu x silap..so,pd mula nye mmg mls nk kene kan dia..tp sbb nazir da smgt sgt smlm…so aku kne la join gak…kiteorg nk kene kan dia time maghrib smlm tp mlg nye dia sgt tension ptg tu smpi hentak2 meja sbb dia ade kls mlm or mgkn org x ramai wish dia kot…kiteorg pun smbut je la pas dia da abis kelas (kul 10 klu x silap)…ade la kejutan sikit2 tp dia mcm x tekejut pon…dia kata mmg dia x jangka kiteorg nk smbut bday dia…tiba time suap menyuap ni,aku suap kn la kek kat dia…tibe2 tersalah target pulak…bukan suap,tp tersapu kat muke dia…sorry2…benda x sengaje..da abis mkn kek,ade lg satu peristiwa…nazir ternampak orik begayut ngan awek kat tangga kecemasan hostel kiteorg…tanpa melengahkan masa,dgn baki kek2 yg ade terus aku dan meor cepekan ke muke si dak orik ni..kul 12 mlm sma dgn 17 feb bday rahmat pulak..so,tpung2 n 5 bijik telur yg pd mulanye nk di balingkn ke muke had tibe2 berderai kat rahmat pulak…mmg malang nasib mereka ni..harap anda2 yg smbut bday smlm bergembira lah dgn umur anda yg makin tua itu..x psl2 orik pun kene sekali…pesanan utk orik,carik la tmpt begayut yg elok sikit..tp alasan ko smlm kata aswad dtg tu mmg tebaik dari ladang..ade sedikit gambar pd malam kejadian itu..jom tgk…

« Older entries